Om Staffanstorps Gästis

Om oss

Sedan 1857

Den plats som ligger som grund för det som vi idag kallar Gästis i Staffanstorp har varit en plats för gästfrihet i hundratals år. Exakt hur länge vet man inte. Man vet att gästgiveriet öppnade år 1857 och innan dess fanns här en värdshusrörelse.

Julbordet som det ser ut idag har också gamla anor, vilket man märket på de rätter som förknippas med ett traditionellt julbord. Inlagd sill, gravad lax och en fet julskinka är alla rätter som fanns att tillgå i Sverige även för hundra och tvåhundra år sedan. Att servera ett klassiskt julbord i historisk miljö skapar oslagbar stämning.

De historiska aspekterna är mycket tydliga här. I en av de flotta salarna finns några gåramålningar från 1905 fortfarande kvar, målade av en passerande Vagabond. Vid gårdens ingång finns en tavla med färdpriser mellan gästgiveriet och diverse närliggande platser nedskrivna och förr i tiden. När man kom hit med häst, så var man ju tvungen att binda hästen någonstans medan man var inne och åt – utanför Gästis entré finns länkarna för hästförtöjning fortfarande kvar.

Den historiska atmosfären är välbehållen, men Gästis är samtidigt i oförskämt fint skick – en fröjd för alla sinnen.

Trädgården

Gästis är förstås inte bara mysigt i juletid, utan också vid andra högtider. Om sommaren kan man dessutom njuta av den blomstrande trädgården där vi i många årtionden arrangerat dans, fest och annan underhållning. Många par har blivit till här under åren.

Koppla av med en kopp kaffe, spela lite kubb med familjen eller kom hit och lyssna på härlig musik när vi arrangerar trubadurkvällar.

Varmt välkommen!

© 2024 Julbordlund.com. Alla rättigheter förbehållna.